הם חוששים מאנטישמיות, מרביתם אינם דתיים וחלקם מתחתנים עם לא יהודים – לפניכם נתונים מעניינים על היהודים החיים בארצות הברית

ממש לאחרונה התפרסם מחקר פיו (Pew) של מכון המחקר האמריקאי, שבחן את המצב הדמוגרפי-יהודי בארצות הברית. המחקר חשף כמה נתונים מעניינים מאוד על חברי הקהילה היהודית באמריקה.
כיום בישראל חיים 7 מיליון יהודים, בעוד שבארצות הברית חיים 7.5 מיליון יהודים.

מתוך ה –  7.5 מיליון יהודים שיש בארצות הברית 1.8 מליון מהם הם ילדים ולא בגירים מעל גיל 18.

היהודים מהווים 2.4% מהאוכלוסייה הכללית בארצות הברית ושיעורם באוכלוסייה הולכת וגדלה עם השנים – בשנת 2013 מספר היהודים בארצות הברית עמד על 6.7 מיליון.

דגל ישראל עם דגל ארצות הברית

זרמים ביהדות

כאשר היהודים נשאלו לגבי השיוך הדתי שלהם, אז 73% מהם הגדירו עצמם כיהודים – כשמתוכם 37% רפורמים, 9% אורתודוקסים, 17% קונסרבטיבים, 4% הגדירו את עצמם שייכים לזרם אחר, ו-32% לא הגדירו את עצמם כשייכים לזרם כלשהו ביהדות.

שאר הנשאלים העומדים על 27% טענו שהם יהודים ללא דת. כלומר הם מגדירים את עצמם כאתאיסטים או חסרי דת, אבל רואים את עצמם שייכים לעם היהודי מבחינה תרבותית ואתנית.

אצלנו בישראל פחות שכיחה ההבחנה הזאת, בעוד שבארצות הברית היא הרבה יותר נפוצה.

הסיבה לכך היא שבארצות הברית מתחוללת התפלגות גדולה באוכלוסייה.

ההתפלגות הזאת באה לידי ביטוי מבחינה פוליטית – רפובליקנים מול דמוקרטים ולאחרונה היא חודרת גם לקהילה היהודית.

בניגוד לישראל שבה 12.6% מהיהודים הם חרדים (נכון לשנת 2020 כ-1,175 אלף בני אדם), בקהילה היהודית בארצות הברית מרבית היהודים הם חילונים, או כפי שהם מגדירים את עצמם – רפורמים או קונסרבטיבים.

רק 9% מהיהודים האמריקאים הם אורתודוקסים, וקבוצה זאת רק הולכת ומצטמצמת עם השנים (בשנת 2013 אחוז האורתודוקסים היהודים עמד על 10%).

86% מהאורתודוקסים אומרים כי הדת תופסת מקום מרכזי בחייהם, ומחצית מהם מצהירים שאין להם שום מכנה משותף עם הרפורמים. גם הרפורמים מצידם לא מרגישים קשר לאורתודוקסים, אך כן מרגישים קשר ליהודים החיים בישראל. הרפורמים והאורתודוקסים שונים גם באידיאולוגיה הפוליטית שלהם – 71% מהיהודים בארצות הברית תומכים בדמוקרטים, אך מרבית האורתודוקסים תומכים ברפובליקנים.

 

האנטישמיות בארצות הברית

האנטישמיות מטרידה מאוד את חברי הקהילה היהודית בארצות הברית. בשנים האחרונות התרחשו מספר פיגועים בארצות הברית על רקע אנטישמי, כמו הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג ב-2018 בו נרצחו 11 יהודים, והפיגוע בבית חב”ד בקליפורניה בו נרצחה אישה אחת.

75% מהיהודים טוענים שכיום ישנה אנטישמיות רבה יותר בארצות הברית לעומת מה שהיה לפני חמש שנים ושהם מרגישים פחות בטוחים כיהודים בארצות הברית.

5% מהיהודים אמרו שבעקבות החששות שלהם מאנטישמיות הם נמנעים מהגעה לאירוע יהודי.

55% מהיהודים האורתודוקסים ו-37% מהיהודים הרפורמים טענו שנתקלו בגרפיטי או ונדליזם אנטישמי, 9% טענו שהוטרדו ברשת, 34% מהיהודים האורתודוקסים ו-16% מהיהודים הרפורמים דיווחו שכינו אותם בכינוי גנאי מעליבים, ו-7% מהיהודים האורתודוקסים ו-4% מהיהודים הרפורמים אמרו שהותקפו פיזית או קיבלו איומים על חייהם.

 

צמיחה בהתבוללות

אחד הנושאים מעוררי המחלוקת בקהילה היהודית בארצות הברית זאת ההתבוללות.

עד שנת 1980 הייתה זו תופעה כמעט לא מורגשת, אך מאז יותר ויותר יהודים מתחתנים עם בני דתות אחרות.

בין שנת 2010 לשנת 2020, 61% מהיהודים נישאו לבן זוג לא יהודי, זאת לעומת עשור קודם (בין 2000 ל-2010) כשרק 45% נישאו לבן זוג לא יהודי.

בקרב היהודים האורתודוקסים שיעור ההתבוללות עומד על 2% בלבד, כך  שההתבוללות נפוצה בעיקר בקרב היהודים המשתייכים לזרמים אחרים.

עוד נתון מעניין בהקשר הזה הוא ש-93% מהזוגות היהודים מגדלים את הילדים שלהם כיהודים, בעוד שבקרב הזוגות המתבוללים שאחד מהם אינו יהודי, רק 28% מגדלים את ילדיהם כיהודים.

64% מהיהודים טוענים שרבנים צריכים לערוך טקסי נישואין גם לזוגות מתבוללים, ו-71% מהיהודים אומרים שעל רבנים לערוך טקסי נישואין של יהודים חד מיניים.

 

הזהות היהודית

במסגרת המחקר, נשאלו היהודים לגבי הזהות היהודית שלהם. 7 מתוך 10 טוענים ש”חיים מוסריים” ו”זיכרון השואה” הוא חלק מהותי בזהות שלהם כיהודים. ישנם אחרים שאומרים שהמהות של הזהות שלהם היא המשך המסורת ומחציתם מציינים ששוויון בחברה ותמיכה בצדק זהו חלק מהותי מזהותם. 15% אומרים ששמירת חוקי ההלכה היא מרכיב חשוב בזהות היהודית, בעוד ש-20% אומרים שאכילת מאכלים יהודים מסורתיים היא מהותית.

 

בית הכנסת עבור היהודים בארצות הברית לא מהווה רק בית לתפילה, אלא גם מקום למפגשים חברתיים. הנשאלים במחקר אמרו שהם מגיעים לבית הכנסת משום שזה חשוב להם מבחינה רוחנית, אבל גם כי הם רוצים להרגיש שייכות לקהילה ולמורשת היהודית. אלא שמרבית היהודים לא מגיעים לבית הכנסת – רק 12% מהיהודים מגיעים לבית הכנסת פעם בשבוע. 26% מהיהודים מאמינים באלוהי התנ”ך בעוד ש-22% אינם מאמינים בכוח עליון.

 

לפי המחקר, 27% מהיהודים הצהירו כי הם אוכלים אוכל יהודי לעיתים קרובות, 21% מבקרים באתרי מורשת או בבתי כנסת, 20% מציינים בדרך כלשהי את השבת, 18% חולקים אירועים יהודיים, 17% קוראים עיתונות יהודית, 12% קוראים ספרות יהודית, 11% מאזינים למוזיקה יהודית או ישראלית, 10% צופים בתכנים עם הקשר יהודי.

 

הקשר לישראל

אחת הסוגיות המעניינות שהמחקר מעלה הוא הקשר של יהודי ארצות הברית לישראל. שני שליש מקרב בני 65 ומעלה אמרו שהם מרגישים קשר לישראל במידה מסוימת, אך רק מחצית מהיהודים מתחת לגיל 30 מרגיש קשר לישראל. ניתן לומר שככל שהגיל יורד כך השייכות הישראלית פוחתת בקרב הקהילה היהודית האמריקאית.

45% מהיהודים האמריקאים ביקרו בישראל, ומחציתם עשו זאת במסגרות כמו “תגלית“. 1 מתוך 10 יהודים אמריקאים תומכים בתנועת ה-BDS הקוראת לחרם על ישראל, 43% מתנגדים לתנועה ו-43% טוענים כי מעולם לא שמעו עליה.

 

השתייכות עדתית

המחקר בדק גם את ההשתייכות העדתית של יהודי אמריקה.

66% מהם מגדירים עצמם כאשכנזים, 4% מגדירים את עצמם כספרדים, 6% מגדירים את עצמם כשילוב של אשכנזים וספרדים והשאר אינם מגדירים את עצמם מבחינה עדתית.

92% מחברי הקהילה היהודית מגדירים עצמם כלבני עור, ובקרב היהודים הצעירים בני 18-29 ישנו גיוון אתני – 15% מגדירים עצמם כמשתייכים כהיספנים או שחורים.

 

היהודים והקורונה

נגיף הקורונה פגע הרבה יותר בקהילה היהודית האמריקאית לעומת האוכלוסייה הכללית. המחקר מצא ש-57% מהיהודים האמריקאיים מכיר או שמע על יהודי בקהילה שנפטר מקורונה, זאת לעומת 39% מהאוכלוסייה הכללית בארצות הברית. לפי המחקר, ליהודים היה סיכוי גדול יותר להידבק בקורונה לעומת שאר האוכלוסייה האמריקאית.

אין תגובות - להיות הראשון

כתיבת תגובה